Orientering fra LAK – Landsbyer i Aalborg Kommune

 

Kære LAK-medlem

Så nærmer foråret sig, og dermed gang i planterne og generalforsamlingerne. Jeg håber, I har fået ladet batterierne godt op gennem de mørke vintermåneder. Her i LAK-bestyrelsen er vi ved godt mod og aktivitetsniveauet er allerede højt.

 

Plustur

Plustur kombineres altid med anden kollektivt transportmiddel – bus/tog – og er en forholdsvis let og billig transportmåde i landdistriktet. En Plustur omfatter kørsel fra din bopælsadresse til nærmeste busstoppested eller togstation – eller omvendt. Plustur bestilles via ’Rejseplanen’, og koster altid kr. 12,00 uanset afstand.  

På NTs hjemmeside står der, at der skal være min. 2,0 km mellem bopælsadresse og stoppested/station, for at du kan benytte Plustur. Det passer ikke. Du skal bare gøre følgende:

Når du logger dig ind på ’Rejseplanen’, for at bestille din rejse, er der i venstre side et lille tandhjul, som du åbner.  

Når du åbner tandhjulet, kommer der en lille menu frem, hvor du har forskellige indstillingsmuligheder – bl.a. hvor langt du maksimalt vil gå. Hvis du indstiller din gåafstand til ’Ingen’ eller ’Maks. 500 m’ vil du også kunne bruge Plustur, selvom du ikke har 2 km til nærmeste stoppested/station. Du kan gemme indstillingen, så du kun skal ændre den én gang.

LAK har afprøvet ovenstående i praksis. Det virker. Hvis du nu ikke ønsker at købe en amerikansk Tesla. Så det er faktisk muligt – uanset hvor du bor i landdistriktet – at køre med kollektiv trafik fra din hjemadresse til alle mulige lokationer. Og tilbage igen selvfølgelig. 😊

Administrationsgrundlaget for Grøn Pulje

Tak til alle dem, som sendte høringssvar ind til ’Administrationsgrundlaget for Grøn Pulje’. Forvaltningen har rettet forslaget, så den årlige ansøgningsrunde er rettet til 1-2 ansøgningsrunder. Desuden er det vedtaget, at der skal nedsættes et rådgivende råd for hver energipark. Rådet indstiller – hvor stort nærområdet skal være, ansøgningskriterierne og hvordan vægtningen skal være, samt hvilke ansøgninger, der skal støttes – til godkendelse i By- og Landskabsudvalget.

Det bliver desværre stadigvæk således, at kommunen tager 8 % af midlerne til administration, 60 % går til ansøgninger i nærområdet og 32 % til ansøgninger i resten af kommunen. Det er LAK selvfølgelig langt fra tilfreds med. Især fordi der på efterårets samrådsmøde, lød meget anderledes toner fra de deltagende politikere. Der var alle enige med rådmand Jes Lunde (B), om at 92 % af midlerne skulle ud i landdistriktet. Rådmand Jan Thaysen (V) istemte, at selvfølgelig skulle de det, da der ellers ville blive for stor forskel på rige og fattige landsbyer. Ingen af de andre deltagende politikere protesterede. I By- og Landskabsudvalget sidder Socialdemokratiet, Venstre, SF, Enhedslisten, Konservative og Danmarksdemokraterne. Alle undtagen Danmarksdemokraterne stemte for det reviderede forslag. Efter vores mening er det dybt umoralsk. At sige ét og gøre noget andet. Vi er ikke helt sikker på, hvorfor Danmarksdemokraterne stemte imod.   

Det tilrettede administrationsgrundlag er allerede godkendt i BL-udvalget og Økonomiudvalget. Det stemmes sandsynligvis også igennem på Byrådsmødet på mandag. ☹

 

Analyse ’Bæredygtig skolesystem’

Børn- og Unge-forvaltningen er færdig med analysen, som blev besluttet ved budgetlægningen efteråret 2023 i forbindelse med endnu et besparelsesforslag på landsbyskolerne. Det skal ikke være nogen hemmelighed, at LAK har været nervøs for resultatet, da driftsudgifterne til de små landsbyskoler er meget dyrere pr. elev end de store byskoler. Vi har læst analysen, som har overrasket os positivt.

Analysen fremhæver tre overordnede temaer, som anses for at være centrale for at forstå de udfordringer og muligheder, der er forbundet med at sikre bæredygtige skoletilbud med den kvalitet og økonomi, som det indebærer:

1) Der er hverken konstateret trivselsforskelle eller faglige indlæringsforskelle skolerne imellem. (de små skoler fungerer lige så godt, som de store skoler)

2) Der er stærke ønsker om at skolen skal fungere som både et læringssted og en integreret del af lokalsamfundet.

3) Skolens centrale rolle i lokalsamfundet er tydelig, men trods dette er forældreopbakningen (distriktselever) flere steder under 50 % – hvilket selvfølgelig også betyder stor uudnyttet fysisk kapacitet.

Overordnet set viser analysen, at bæredygtige skoletilbud forudsætter en helhedsorienteret tilgang, hvor kvalitet og ressourceforbrug balanceres og ses i relationen til kommunens vækstplaner. Lokalsamfundet skal desuden inddrages som en aktiv partner for at sikre skolernes relevans og eksistens. Desuden synes det væsentligt at fokusere på, hvordan der kan skabes tryghed om fremtiden og mere ensartet forståelse af, hvornår et skoletilbud vurderes at være bæredygtig.

LAK er slet ikke uenig. Vi mener, analysen indeholder både relevante input og god baggrundsviden, og vi ser frem til politiske drøftelser om kommunens fremtidige skolesystem.  

 

Temaaften – kultur i landdistriktet

LAK er blevet enig med kultur- og landdistriktsforvaltningen om, at der skal afholdes kultur-temaaften hvert andet år. Dvs. der afholdes temaaften i år.

Datoen er fastlagt til mandag d. 31. marts 2025 og afholdes på Skråen – ligesom sidste gang. Har bliver alle kulturafdelingens efterhånden mange fine kulturtilbud præsenteret. Det brede program er kun muligt, fordi Aalborg Kommunes Landdistriktsudvalg støtter programmet økonomisk. Kulturforvaltningen har lovet at sende invitation ud meget snart. Forårs- og efterårstilbuddene fra ’Kulturen rykker ud’ burde alle også have modtaget nu.

 

Aftenskoletilbud i landdistriktet

Der er mange samråd/borgerforeninger/forsamlingshuse som har stor glæde (og økonomi) af den meget fordelagtige aftenskoleordning i Aalborg Kommunes landdistrikt. Ordningen betyder, at det kun er nødvendigt med 5 deltagere for at kunne starte hold i en landsby. (Ordningen gælder ikke for ’Vækstbyerne’).

LAK har indledt et samarbejde med Folkeoplysningssamvirket, Aalborg, som er en paraplyorganisation for 19 små og store aftenskoler i Aalborg Kommune. Samvirket er ligeledes begejstret for ordningen, og vil gerne have endnu flere aftenskolehold i gang i landdistriktet. Vi har derfor lovet at sende vedhæftede opfordring ud til vores medlemmerne.    

Aftenskole i Landdistrikterne

Generalforsamling

LAKs ordinære generalforsamling afholdes onsdag d. 9. april 2025 kl. 19:00 i Halkær Kro og Kulturhus. Indkaldelse udsendes en af de nærmeste dage.

Da der jo som bekendt er kommunalvalg til efteråret, har vi arrangeret politisk debat/spørgetime inden generalforsamlingen. Det politiske panel består af rådmand Jes Lunde (B), Gruppeformand Torben Froberg Poulsen (V) og Byrådsmedlem Evald Lange Rise (A). Alle tre politikere er bosiddende i landdistriktet. Jes Lunde er jo rådmand for landdistriktsområdet. Torben Froberg Poulsen og Evald Lange Rise sidder i Landdistriktsudvalget – som repræsentanter for Sundheds- og Kulturudvalget. Efter en kort præsentationsrunde vil de tre politikere svare på spørgsmål fra fremmødte medlemmer.

Hverken Bo Holmqvist Jonsson eller Mette Wullf – begge Egense – ønsker genvalg som hhv. bestyrelsesmedlem og suppleant for Planzone 8. Så interesserede kandidater fra Planzone 8 efterlyses.

Husk at betale kontingent inden generalforsamlingen.

Det var, hvad vi havde valgt at bringe i denne omgang. Pas godt på jer selv og vores fantastiske landdistrikt.

Med venlig hilsen

 

LAK Landsbyerne i Aalborg Kommune

Leo Helmer, formand

Flintdalevej 5, Vokslev

9240 Nibe

Tlf. 22 87 71 70

www.lakaalborg.dk